Saturday, January 29, 2011

Ayam masak kicap


Bahan-bahan ( 5 orang )

* 1 ekor ayam dipotong sederhana
* kicap pekat manis
* halia muda sebesar ibu jari atau lebih (lagi banyak lagi sedap baunya)
* bawang besar 3 biji
* air asam 2 sudu makan
* cili hijau 3 biji
* gula 1 sudu makan
* sedikit air
* garam
* minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Persediaan awal: Cuci ayam dan buang kulitnya .Bawang besar dipotong bulat dan kasar-kasar .Halia muda dihiris halus .Cili hijau dipotong kasar-kasar . Air asam dibancuh campurkan gula pasir.
2. Tumiskan bawang besar dan halia muda yang dihiris tadi. Bila sudah layu sedikit terus masukkan ayam tadi. Masak ayam diatas api yang kecil supaya ayam benar-benar masak. Pastikan ayam tidak terlalu kering.
3. Bila sudah pasti ayam masak masukkan air. Bila sudah mengelegak air tadi masukkan kicap , air asam,gula dan cili hijau tadi.
4. Angkat dan hidangkan. Sedap dimakan bersama nasi jika dihidang panas-panas
5. Klik untuk isi cara-cara di sini

No comments:

Post a Comment