Saturday, January 29, 2011

Ayam masak merah


Bahan-bahan ( 3 orang )

* 1/2 ekor ayam
* garam kunyit
* 1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 cawan sos cili
* 1/2 cawan sos tomato
* 1/2 cawan kicap
* 2 sudu besar sos tiram
* sedikit air
* 1cm halia
* 3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas

Cara-cara

1. Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
2. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
3. Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
4. Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.

No comments:

Post a Comment