Saturday, January 29, 2011

Paprik Ayam Perantau


Bahan-bahan ( 2 org makan )

* 300-400 gram boneless chicken
* 2 sudu minyak masak
* sedikit hirisan bawang merah
* 4/5 sudu kicap (manis atau masin)
* 1 sudu sos tiram
* 1 carrot
* sedikit serbuk lada hitam
* 1 sudu sos tomato

Cara-cara

1. panaskan minyak masak
2. tumis hirisan bawang merah sehingga sedikit kekuningan dan naik bau
3. masukkan kicap dan tambahkan air (makesure digaul seketika supaya tidak melekat di kuali) pastu masukkan sos tiram n sos tomato. gaulkan.
4. erm bila dah nak masak, masukkan garam & serbuk lada hitam. gaulkan.
5. masukkan carrot yg telah dihiris halus. gaulkan seketika.
6. masukkan ayam yg telah dihiris halus dan gaulkan sehingga masak. (around 7-10 minutes)
7. hidangkan dengan nasi putih panas dan jus limau. fuh sodapppp~
8. notes - boleh gak tambah kacang pin mase letak carrot td and kalo bole, gune minyak jagung (corn oil) utk menumis supaya kurang kolesterol. kesihatan tu penting. =)

No comments:

Post a Comment