Saturday, January 29, 2011
Ayam Goreng Kentucky Tempura Bermadu (Bersup)
Bahan-bahan ( 1-2 )
* Semestinya Ayam
* 1/2 biji bawang besar (ditumbuk)
* 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
* 1/2 inci halia (ditumbuk)
* 1/2 kiub sup (bukak uncang dia, ambil separuh dan tumbuk)
* 1 batang kecil kayu manis
* 1 biji telur
* 1 biji tomato
* 1 batang carrot kecil
* Kicap
* Madu (umm!!)
* 4 sudu besar Tepung Perasa Serbaguna Kentucky (RM 0.99 aje... hehehe murah...)
* 4 sudu besar Tepung Goreng Serbaguna Tempura (RM something... tak ingat la, tapi murah ajo...)
* Semestinya... garam dan perasa.
* Minyak untuk menumis
* Air 2/3/4 cawan (ikut suka)
* Daun sup dan daun bawang pun mesti ada...
Cara-cara
1. Mula-mula, bersihkan ayam dan rebus la ayam itu. Sesudah nampak separuh masak, keluarkan ayam dan lumurkan dengan garam.
2. Sesudah itu, lumurkan dengan madu dan telur bertujuan untuk memudahkan tepung yang akan digunakan untuk melekat. Masukkan sedikit kicap dan lumurkan.
3. Kemudian, lumurkan dengan tepung Kentucky dan tepung Tempura. Biarkan ayam itu sekejap, biar ia menyerap aura bahan-bahan yang kita lumurkan tadi.
4. Bawang besar, bawang putih, halia dan rempah sup yang telah ditumbuk ditumis sampai naik bau. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam lebihan air rebusan ayam tadi untuk buat sup.
5. Biarkan ianya mendidih, kemudian masukkan pula 1 batang kayu manis kecil. Masukkan pula carrot dan tomato serta sedikit garam dan perasa. Itu aja untuk supnya!
6. Berbalik pula pada ayam yang beraura tadi. Goreng aja ayam itu. Itu aja! hehehe :p
Labels:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment