Saturday, January 29, 2011

Ayam Masak Kicap Halia


Bahan-bahan ( 3 )

* 1/4 ekor ayam
* 3 inci halia 5 ulas bawang putih di ketuk
* 3 susu besar kicap makan (masin) 3 sudu kicap makan (manis) sudu sos tiram
* 6-10 biji cendawan shitake dan 6 tangkai cili kering
* 1 cawan @ 250ml air
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* minyak untuk menggoreng
* 1 sudu kecil stok ayam
* 2 sudu kecil tepung jagung
* 4 tangkai daun bawang

Cara-cara

1. Ayam dipotong kecil-kecil goreng bersama kunyit separuh masak sahaja
2. Panaskan kuali, masukan air, bawang putih dan halia (shreded)sehingga mendidih. kemudian masukan kicap, sos tiram dan stok ayam. Apabila sudah mesra masuk ayam yang telah digoreng tadi
3. Cendawan shitake di belah dua (direndam sebelum itu dengan air panas bagi lembut). Cili kering di potong kecil kecil . Masukan cili dan cendawan Kacau bagi mesra
4. Bancuh tepung jagung dgn sedikit air dan masukan kedalam masakan. Potong daun bawang gaul bersama. Kacau sehingga pekat kauh.Tutup api!Siap untuk dimakan

No comments:

Post a Comment