Saturday, January 29, 2011

Masak kicap lemak


Bahan-bahan ( 3-4 )

* 5 ketul ayam (saiz biasa) - kalau tak suka ayam, leh tukar dgn 2 ekor ikan kembong (saiz besar lg cun)
* 2 ulas bawang merah (hiris)
* 3 ulas bawang putih (hiris)
* 1 inci halia (hiris nipis then potong jdkan rectangle memanjang)
* 1/2 cawan santan pekat
* 1/2 ke 1 sd besar serbuk lada hitam (cara asal guna lada hitam biasa then tumbuk tp x hancur sgt tp saya nk cepat guna serbuk readymade je la)
* 2 sd besar kicap pekat
* 1 ulas Bawang besar & 2-3 tangkai cili merah (sebagai penyedap rasa...)
* 2 keping asam jawa & minyak utk mggoreng (dlm 2sd besar ok la kut)
* Garam + Gula secukupnye (kalo tahap kemasinan kicap dh cukup xyah bubuh garam).

Cara-cara

1. Ayam/Ikan digoreng cam biasa, digoreng terlebih dulu (gaul gak ler dgn kunyit tp garam boh sket je...)
2. Panaskn kuali & minyak then tumis bwg merah, putih & halia hgga naik bau then masukkan kicap dan lada hitam. Guna api sederhana je. Kacau2 then masukkan santan & asam keping.
3. Biar mendidih skjap then masukkan gula, garam, bawang besar (potong bulat) & cili merah (buang tangkainye, belah 4, potong dr atas ke bwh tp jgn smpai putus).
4. Kacau2 skjp then masukkn ayam/ikan goreng then gaul rata & tutup api. Siap utk dihidang & makan! (dlm gambar xder cili merah sbb masa tu stok tarak...)
5. Masakan ni mmg beku sket (i.e. kurang kuah) so kalau nk kuah lebih sket mgkn santan pekat leh dicampur sdikit air...

No comments:

Post a Comment