Saturday, January 29, 2011

Ayam gulai kuning


Bahan-bahan ( 6 orang )

* 1 ekor ayam dibuang kulitnya
* # 8 biji bawang merah
* # 4 biji bawang putih
* # 2 inci halia
* # 1 biji kunyit sebesar ibu jari
* # Segengam ketumbar
* * Sedikit jintan manis dan bunga pelaga
* * 2 batang kayu manis
* * 3 biji bunga lawang
* Sebiji santan kelapa atau 1 tin susu cair F&N
* Garam dan serbuk perasa
* 4 biji kentang dipotong 2

Cara-cara

1. Bersihkan ayam dan kemudian lumurkan sedikit dengan tepung dan garam untuk mengelakkannya mudah hancur sewaktu memasakknya.
2. Tumbuk kesemua bahan yang bertanda #.
3. Kemudian tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi bersama bahan bertanda *
4. Masukkan ayam dan gaulkan sebentar bersama bahan tumisan selama 2 minit.
5. Masukkan sedikit air agak-agak air setengah dari ayam di dalam periuk.
6. Kemudian masukkan kentang dan tutup sehingga ianya separuh masak.
7. Bila sudah separuh masak masukkan santan atau susu cair, garam dan serbuk perasa.
8. Pastikan api serdahana besar supaya santan tidak pecah.
9. Biar sehingga santan mendidih dan ayam tadi masak.
10. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment