Saturday, January 29, 2011

Gulai Ayam Pakistan


Bahan-bahan ( 6-8 orang )

* 6-8 ketul ayam (biasanya Paki guna kambing TAPI umi_e tukar pada ayam sebab tak makan kambing)
* 1 tin plum tomato (bukan tomato puri)
* 1 labu besar bawang (dihiris)
* 5 biji cili hijau (tambah ikut suka pedas)
* 50gm daun ketumbar
* 1 sudu makan serbuk jintan manis
* 1 sudu makan serbuk ketumbar
* minyak untuk menumis
* garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

1. Bersihkan ayam terlebih dahulu
2. Blend cili hijau bersama daun korianda/ketumbar
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hiris hingga naik bau dan layu
4. Masukkan bahan yang di blend tadi, kacau dan masukkan serbuk jintan dan serbuk ketumbar. Kemudian masukkan plum tomato bersama jus nya sekali.
5. Lepas tu baru masukkan ayam, garam dan perasa secukupnya...
6. Masak sampai ayam empuk dengan api perlahan dan kuahnya agak pekat
7. p/s: Resepi ini tak gunakan air atau santan...

No comments:

Post a Comment