Saturday, January 29, 2011

Ayam masala


Bahan-bahan ( 3 org )

* 500g ayam
* 2 sudu kecil serbuk kunyit
* 2 sudu kecil serbuk lada
* 2 sudu besar serbuk jintan manis
* 2 sudu besar serbuk jintan putih
* 2 sudu besar serbuk ketumbar
* sedikit minyak
* sedikit halia/ditumbuk
* 10g kayu manis
* 10g buah pelaga
* 1 sudu kecil jintan manis
* 2 biji bwh merah dihiris
* 2 tangkai cili merah
* 1 biji tomato dibelah 6
* sedikit air
* sedikit garam

Cara-cara

1. Perap ayam bersama serbuk kunyit, serbuk lada, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan ketumbar selama 1 jam
2. Tumis kayu manis, buah pelaga dan jintan manis sehingga naik bau dan masukkan bwg, halia, cili merah dan tomato.
3. Masukkan ayam yg telh diperap dan kacau sehingga naik bau
4. Masukkan air dan dan serbuk perasa dan kacau sehingga sebati.
5. Padamkan api dan boleh la dihidangkan bersama nasi panas. boleh juga di makan bersama ketupat. selamat mancuba!

No comments:

Post a Comment